Lisa Johansson-Papen suunnittelemia ja Ornon valmistamia valaisimen varjostimia 1940-luvulta. Kuva Aarne Pietinen Oy, Sinkka.

Taideteolliset kokoelmat

Sinkan kulttuurihistoriallisen kokoelman tallennustyön painopiste on valtakunnallisestikin merkittävä paikallinen taideteollisuus. Keravalla toimineiden maineikkaiden tehtaiden kautta taideteollisissa kokoelmissa korostuvat suomalainen valaisin- ja huonekalumuotoilu.

Keravalla toimi 1900-luvun alkupuolelta 1980-luvulle tavaratalo Stockmannin omistuksessa kaksi tehdasta: maineikas huonekaluvalmistaja Keravan Puusepäntehdas sekä valaisintehdas Orno. Molemmat jättivät jälkensä keravalaiseen teollisuusperinteeseen ja saivat huomiota erityisesti ammattitaitoisesti muotoiltujen, mutta samalla laajalle yleisölle soveltuvien tuotteiden ansiosta. Tehtaiden piirustuskonttoreissa, jotka sijaitsivat Stockmannin tavaratalossa Helsingissä, tuotteita suunnittelivat muun muassa Lisa-Johansson-Papen, Yki Nummen, Werner Westin ja Olof Ottelinin kaltaiset suomalaisen muotoilun keskeiset nimet.  

Stockmann lahjoitti 1994 Keravan museopalveluiden kokoelmiin Keravan Puusepäntehtaan aineiston, ja Ornon viimeisin omistaja Thorn Lighting talletti valaisintehtaan aineiston museopalveluille vuonna 2001. Aineistot kertovat keravalaisen teollisuuden sekä suomalaisen taideteollisuuden ja muotoilun historiasta. 

Keravan Puusepäntehtaan ja Stockmannin piirustuskonttorin kokoelman merkittävin osuus ovat laajat piirustus- ja valokuva-arkistot sekä muu asiakirja-aineisto. Piirustusarkistot sisältävät yhteensä noin 23 000 huonekalu-, sisustus- ja työpiirustusta. Kokoelman esineistö sisältää pääosin huonekaluja. Ornon talletuskokoelmaan kuuluu valaisimia, piirustus-, valokuva- ja asiakirja-arkistot sekä Ornon tuoteluettelot 1930-luvun lopulta lähtien. 

Olof Ottelinin suunnittelema Napolina-peilipöytä, Kaleva-ruokapöytä, penkki ja Kaleva-seinähylly. Kuva Jussi Aalto, Laatukuva, Sinkka.

Digitaaliset kokoelmat

Tuoleja ja tiloja -hakupalvelu

Keravan Puusepäntehtaan ja Stockmannin piirustuskonttorin huonekalu- ja sisustuspiirustuksia sekä valokuvia voi tutkia teemasivustolla Finna-hakupalvelussa.

Sivusto on toteutettu yhteistyönä Keravan museopalveluiden, Designmuseon ja Lahden museoiden kanssa.

Ornon digitaaliset kokoelmat

Ornon kokoelman digitoituihin aiheistoihin pääsee tutustumaan Sinkan omalla Finna-sivustolla. Etusivun kokoelmanoston kautta voi helposti tutustua valaisintehtaan toimintaan ja tuotteisiin.

Kokonaisuudessaan digitoituihin Ornon teosluetteloihin pääsee tutustumaan toistaiseksi erikseen sovitusti paikan päällä Sinkassa.

Orno designers Yki Nummi, Lisa Johansson-Pape and Svea Winkler in 1960. Image: Nic Naumoff, Sinkka.

Julkaisut

Keravan museopalveluiden taideteollisiin kokoelmiin liittyviä julkaisuja voi ostaa Taide- ja museokeskus Sinkan museokaupasta ja hyvin varustelluista kirjakaupoista.

Nykyaikaisia huonekaluja. Stockmannin piirustuskonttorin muotoilua – Keravan Puusepäntehtaan työtä (2014, Keravan museo)

Leena Karttusen teos havainnollistaa Keravan Puusepäntehtaan vaiheet sen perustamisesta 1980-luvulle asti. Stockmannin piirustuskonttorin arkistoaineistoihin nojautuva kirja tuo esiin suomalaisen huonekalutuotannon kehityksen käsityöpainotteisesta huonekalujen valmistuksesta teolliseen sarjatuotantoon.

ORNO – Valaisinmuotoilua (2019, Siltala)

Muotoiluhistorian tutkijoiden Leena Karttusen, Juri Mykkäsen ja Hannele Nymanin kirjoittama teos kertoo merkittävän suomalaisen valaisintehtaan vaiheista, mutta ennen kaikkea suomalaisen valaisinmuotoilun historiasta, muotoilijoista ja valaisinmallistoista.

Olof Ottelin – Sisustusarkkitehdin muoto. En inredningsarkitekt tar form. (2023, Arkkitehtuurimuseo)

Teos tarjoaa ensimmäisen tutkimustiedolle perustuvan laajan esityksen sisustusarkkitehti Olof Ottelinista (1917–1971) ja hänen urastaan. Ottelin teki elämäntyönsä Stockmannin sisustusosastojen taiteellisena johtajana ja Keravan Puusepäntehtaan pääsuunnittelijana. Julkaisun ovat toimittaneet tutkijatohtori Laura Berger ja graafinen muotoilija Päivi Helander.