Maailmantähdet Sinkassa

ROSA LOY | NEO RAUCH
Das Alte Land – Ikiaikainen maa
6.5.–20.8.2023

Keravan Taide- ja museokeskus Sinkassa avautuu toukokuussa sen historian merkittävin näyttely. Leipzigin uuden koulukunnan kärkinimiin kuuluva taidemaalari Neo Rauch (s. 1960) ja pitkään hänen rinnallaan työskennellyt Rosa Loy (s. 1958) nähdään nyt ensi kertaa Suomessa.

Taiteilijoiden kansainvälisestä maineesta kertoo se, että ensimmäinen lehdistökuvapyyntö tuli Uruguayssa ilmestyvän El País -lehden taidekriitikolta.

Näyttelyn saaminen Keravalle kesti reilut kymmenen vuotta. Bonnissa asuva kuraattori Ritva Röminger-Czako kirjoitti vuonna 2007 Taide-lehteen artikkelin leipzigilaistaiteesta. Kolme vuotta myöhemmin hän ja Keravan taidemuseon johtaja Arja Elovirta kokosivat laajan näyttelyn, joka sai nimekseen Hiljainen vallankumous.

”Silloin olisimme halunneet saada yhden Neo Rauchin maalauksen mukaan näyttelyyn, mutta se osoittautui mahdottomaksi”, nykyään Keravan kaupungin museopalvelujohtajana toimiva Elovirta kertoo. ”Enempää emme tuolloin uskaltaneet toivoakaan”.

Nyt toiveet ovat toteutuneet moninkertaisesti. Das Alte Land – Ikiaikainen maa -näyttelyssä on mukana 71 maalausta, akvarellia ja grafiikanteosta. Suurin osa niistä tulee taiteilijoiden omista kokoelmista. Mukana on Rauchin suurikokoisia öljymaalauksia ja Rosa Loyn kaseiinitekniikalla toteutettujen maalausten parhaimmistoa. Lisäksi esillä on muutamia yhteisteoksia.

Teosten teemat ja tunnelmat kasvavat Itä-Saksan kulttuurisesta maaperästä ja kietoutuvat taiteilijoiden omiin elämänkohtaloihin. Ennen DDR:n aikaa Saksin vapaavaltio oli ruhtinas- ja kuningaskunta, joka oli mukana Napoleonin sodissa. Parisataa vuotta aiemmin ruotsalaisjoukkoihin kuuluneet suomalaiset hakkapeliitat taistelivat protestanttisen Saksin rinnalla katolista Saksan keisarikuntaa vastaan.

Leipzigin kiehtovat kuvat

Taisteluiden sijaan Leipzig tunnetaan nimenomaan messu- ja taidekaupunkina, joka on tuottanut ison joukon huipputekijöitä. Tällä hetkellä nimistä suurin on Neo Rauch.

”Saksojen yhdistymisen jälkeen itäisen Saksan taiteilijoille ei povattu kovinkaan ruusuista tulevaisuutta, mutta toisin kuitenkin kävi”, Ritva Röminger-Czako kertoo. ”Leipzigin maalaustaide nousi komeettamaisesti maailmanmaineeseen. Syntyi kukoistava taidekeskus ja brändi nimeltään Leipzigin uusi koulukunta”.

Kaupungin parhaat galleriat ja satojen taiteilijoiden työtilat sijaitsevat vanhan puuvillatehtaan eli Spinnerein suojissa. 2000-luvulle tultaessa yksityiskoneillaan kaupunkiin lennähtäneet kansainväliset keräilijät alkoivat olla alueen vakiovieraita. Itsekin taiteilijana kunnostautunut näyttelijä Bratt Pitt tosin hankki Rauchin teoksen Baselin taidemessuilta.

Yhdessä jaettu elämä

Das Alte Land – Ikiaikainen maa on taiteilijoiden kunnianosoitus kotiseudulleen, jossa heidän sukunsa ovat asuneet satojen vuosien ajan. Näyttely on myös Sinkan kunnianosoitus taiteilijoiden tuotannolle ja pitkään jatkuneelle rakkaudelle, työtoveruudelle ja yhdessä jaetulle elämälle.

”Sinkassa on aikaisemminkin esitelty taiteilijapariskuntia tai isiä ja taiteilijatyttäriä. Näyttely jatkaa tätä perinnettä”, Elovirta perustelee. Kontaktit taiteilijoihin ovat rakentuneet Berliinin ja Leipzigin gallerioiden kautta, mutta Aschersleben sattuu myös olemaan Keravan ystävyyskaupunki.

Keravalaisilla oli ilo olla paikalla vuonna 2012, kun Ascherslebenissä avattiin Neo Rauchin graafiselle tuotannolle omistettu hulppea Grafikstiftung Neo Rauch.

”Tuolloin emme vielä tavanneet”, Elovirta muistelee. ”Viime syksynä istuimme kuitenkin Leipzigin vanhan puuvillatehtaan viidennessä kerroksessa, ateljeessa, jossa Neo Rauch tarjoili meille itse kokkaamaansa ruokaa.”

Näyttelyn avajaisten yhteydessä julkaistaan Parvsin julkaisema taiteilijoiden teoksia esittelevä näyttelyjulkaisu, joka esittelee taiteilijoiden tuotantoa suomalaisyleisölle.

Lisätietoja