Kuvia tehtaista, työstä ja tekijöistä
–
Kuvat kertovat enemmän kuin tuhannet sanat teollistuvan yhteiskunnan työpaikkojen arjesta, osaamisesta, konekannasta ja ihmisestä.
Valokuvaajat ovat tallentaneet negatiiveille suomalaisia tehdasmiljöitä 1900-luvun alkupuoliskolla ja puolivälin jälkeen. Kameran linssin välityksellä näemme miten teollinen työ muuttui sarjatyöksi ja liukuhihna tuli tehtaisiin. Konehallien ja työpajojen rauhallisuus ja asetelmallisuus ovat ajan valokuvateknologian ansiota. Kuvien henkilöt edustavat arvokkaasti omaa ammattiaan ja osaamistaan.
Teollisuuskuvanäyttely pohjautuu Tampereella sijaitsevan Työväenmuseo Werstaan kokoamaan näyttelyyn, jonka kuva-aineisto koostuu Osuustukkukaupan 142 000 kuvan kokoelmasta poimituista 101 vedoksesta. OTK:n monipuolisissa tuotantolaitoksissa valmistettiin tuotteita kahvista kenkävoiteisiin ja nauloista naisten muotipukuihin. Kuvat avaavat näkymiä mm. Sörnäisten vaatetustehtaille, kahvinpaahtimolle ja teknokemialliselle tehtaalle, Tampereen Pispalan tulitikkutehtaalle, Järvensivun lihanjalostustehtaalle sekä Kylmäkosken naulatehtaalle. Pääosa kuvista on valokuvaajien Eino Finnen ja Atte Hyvärisen ottamia.
Helsingin radan varteen Keravalle syntyi 1900-luvun alulla useita huomattavia tehtaita. Werstaan luomaa teemaa on jatkettu Keravan museon aineistolla. Museon kuvakokoelmat kertovat paikallisesta panimoteollisuudesta, tiiliteollisuudesta, puuteollisuudesta, metalliteollisuudesta ja kumiteollisuudesta. OTK:lla oli kattohuopatehdas Keravalla. Keravan Puuteollisuus valmisti ovia, ikkunoita ja huonekaluja, Stockmannin omistamat tehtaat: Keravan Puusepäntehdas huonekaluja ja Orno Metallitehdas valaisimia. Laadukkaimmat tuotteet olivat aikansa huippumuotoilua, esim. Ilmari Tapiovaaran Domus-tuoli ja Yki Nummen Lokki-valaisin, joita valmistetaan edelleen.
Keravalla teollisuutta ikuistivat mm. valokuvaajat Eric Sundström, Foto Roos, Valokuvaamo Kolmio, Väinö Kerminen, E. Winnari, Mauno Mannelin, Veijo Laine, V. Hytönen, Kamera-keskus, Aarne Pietinen Oy ja Kalevi Hujanen. Näyttelyyn on keravalaisesta aineistosta valittu 199 kuvan kokonaisuus.