Emma Helle, Mitään hänestä ei ole kadonnut, 2022. Taiteilijan ja Galerie Forsblomin luvalla. Kuva: Angel Gil.

Saven karnevaali

Jasmin Anoschkin | Mariam Falaileh | Emma Helle | Veera Kulju | Maisa Majakka | Erkki Nousiainen | Meri Oivo | Mari Paikkari | Merja Ranki

Nykytaiteen kuumimpiin nimiin kuuluu joukko taiteilijoita, joiden käsissä savi taipuu rikkaan rönsyileviksi muodoiksi ja voimaannuttaviksi tarinoiksi. Moni heistä työskentelee tai on työskennellyt Keravan Saviolle vuonna 2011 perustetussa taiteilijayhteisössä.

Savion taiteilijayhteisön perustajiin kuului keraamikko ja kuvankuvanveistäjä Merja Ranki (1955–2019). Hänen elämänasennettaan kuvastavat Sinkan kokoelmaan kuuluvat hymyilevät omakuvat, jotka on tehty vaikean sairauden jo puhjettua. Taiteilijayhteisön muihin alkuperäisiin jäseniin lukeutuvat Keravan Taidemuseon ateljeetiloissa aikanaan työskennelleet ja tällä hetkellä kovassa nosteessa olevat Emma Helle ja Jasmin Anoschkin sekä tähän näyttelyyn ”soivia veistoksia” tuonut Mari Paikkari.

Taiteilijoiden taitavissa käsissä savi saa mitä yllättävimpiä muotoja ja sisältöjä. Karnevalistiset satuolennot kohtaavat taidehistorian sivuilta karanneet myyttiset hahmot, bilettävien tyttöjen todellisuuden, luonnon haavoittuvuuden ja yliaistillisen maailman kosketuksen. Aiheita lähestytään toisinaan räiskyvästi, toisinaan herkästi, mutta aina käsin työstäen.

Viimeiset kymmenen vuotta Arabian taideosastolla työskennellyt Jasmin Anoschkin palaa nyt töihin Keravalle yhdessä Veera Kuljun kanssa. Museon tiloihin rakentuneessa ateljeessa syntyy mielikuvituksellisia olentoja, luonnon kuvastimia – tai jotain ihan muuta.

Paikallisuus ja paikkasidonnaisuus näkyy myös muissa teoksissa. Meri Oivo ja Mariam Falaileh ovat molemmat suunnitellet teoksensa Sinkan tiloihin. Oivon installaation lähtökohtana ovat oksiston tavoin haarautuvat luonnon muodot, kun taas Falaileh vie katsojan tummien vesien äärelle, salatieteen mystiseen maailmaan. Nuorten ihmisten kuvaajana tunnetun Maisa Majakan uusimpiin teoksiin kuuluvan veistoksen materiaalina on Keravan Saleniuksen mäen takaa kaivettu savi.

Keravan kaupungin 100-vuotisjuhlan kunniaksi näyttelyssä on mukana myös keravalaisen itseoppineen Erkki Nousiaisen (1926–2016) keramiikkateoksia. Keramiikan lisäksi näyttelyssä on mukana muutamia puuveistoksia ja Nousiaisen ”yliaistillisen vuoropuhelun” tuotteina syntyneitä maalauksia.

Jasmin Anoschkin ja Veera Kulju työskentelevät näyttelytilassa arkisin vaihtelevasti loka-marraskuussa. Tervetuloa seuraamaan kuinka kaksi erilaista taitelijaa muotoilee savea ja rakentaa veistoksiaan. 

Näyttelyyn on saatu valtionavustusta Museovirastolta.

Emma Helle, Mitään hänestä ei ole kadonnut, 2022. Taiteilijan ja Galerie Forsblomin luvalla. Kuva: Angel Gil (muokattu).

Meri Oivo, Metsänpeitto, 2024, keraamisin pigmentein värjätty valuposliini, teräs. Kuva: Pekka Elomaa.

Jasmin Anoschkin, Eukalyptusraaste lemmikki, 2021, lasitettu keramiikka. Kuva: Jefunne Gimpel.

Yksityiskohta Veera Kuljun teoksesta Leaden (Lyijynraskas), 2023, käsin rakennettu savi, lasite, lyijykynä, Gösta Serlachiuksen taidesäätiö, Mänttä. Kuva: Cikako Harada.

Maisa Majakka, Kaikki nuoret tyypit, 2020, lasitettu kivitavara, keramiikan siirtokuvat, lysteri. Yksityiskokoelmat, kuva: Veera Konsti.

Yksityiskohta Mari Paikkarin teoksesta The Sound of Limoges, 2013, poltettu Limogesin posliini, lasite ja kulta.

Laukkujen säilytysohjeet

Teosturvallisuuden vuoksi Saven karnevaali -näyttelyyn saa viedä vain pieniä käsilaukkuja (maksimikoko noin A4).

Muut laukut tulee jättää lukittaviin säilytyskaappeihin. Voit myös halutessasi lainata näyttelyvierailun ajaksi pienen paperikassin tavaroille, joita haluat kantaa mukana.

Lapsivieraat

Huoltaja, liikuthan näyttelysaleissa lapsesi kanssa koko museovierailun ajan.

Alle 12-vuotiaat lapset eivät voi tulla näyttelyyn ilman aikuista. Keramiikkateokset ovat hyvin herkkiä ja näyttelyssä on kuljettava rauhallisesti.